Tietoja museosta

Töysän museo ja kauppamuseo

Tämä museon päärakennus on entinen Vuorisalmen talo. Talo on alunperin rakennettu Hakojärvelle mutta Töysä-Seuran omistuksessa se siirrettiin Sepänniemeen. Paikan oli jo aikaisemmin valinnut kotiseutuneuvos Väinö Tuomaala. Rakennustyöt alkoivat Sepänniemessä v. 1975 ja neljä vuotta myöhemmin vietettiin museon avajaisia.

Talon purkamisessa ja siirtämisessä avustivat Töysän Lions Clubin jäsenet mutta päävastuun rakennuksen pystyttämisestä kantoi keuruulainen rakennusmestari Vihtori Niemiaho apulaisineen. Rakennus oli osaksi laho ja uusia hirsiä jouduttiinkin hankkimaan makasiinin laarinseinistä sekä Pelanterin puretusta kaupparakennuksesta. Teuvo Takalan puusepänliike uusi ikkunat ja tuvan komean takan muurasi rakennusmestari Niemiaho.

Vuorisalmen talo rakennettiin v.1856. Edellinen talo paloi edellisenä vuonna tuhopoltossa ja siinä kuoli myös 15-vuotias Tobias-poika. Huhujen mukaan palon sytytti Peeveli-Heikki.

Toinen museoalueen taloista toimii kauppamuseona. Rakennus on ostettu Ojanperästä, missä se on sijainnut aivan maantien varressa. Talossa on pidetty aikoinaan kiertokoulua ja se on ollut myös Töysän ensimmäisiä kaupparakennuksia. Lions Clubin jäsenet purkivat ja siirsivät talon syksyllä 1979 ja kaksi vuotta myöhemmin se kohosi paikalleen. Kauppamuseon tiskit on saatu Kanervan kaupasta ja hyllyt ovat peräisin Nestori Hautalan kaupasta Suutalasta. Kauppaesineistöä on saatu eri kaupoista.

Museopihassa on myös kaksi aittaa. Päärakennuksesta katsottuna vasemmanpuoleinen aitta on Lehtimäeltä ja sen on lahjoittanut Vihtori Niemiaho. Toisen aitan on lahjoittanut Arvi Mäenpää ja se on peräisin hänen synnyinseudultaan Mäki-Lahnan alueelta.

Vesimylly on siirretty Holkonkylästä. Se on ollut alkujaan Keisalan tuulimylly, mikä sittemmin siirrettiin jokivarteen ja muutettiin vesivoimakäyttöiseksi.

Myllyn takana on pajarakennus, jossa on työskennellyt kyläseppä Richard Haaparanta. Sepänniemeen rakennuksen on lahjoittanut Jorma Haaparanta.

Tuvan takana on savusauna, minkä on lahjoittanut Lilja Järvenpää. Saunan erikoisuus on kiuas, joka lämmitettiin ulkoapäin. Saunaa käytettiin vielä 1950-luvulla. Sepänniemeen se siirrettiin kokonaisena.

Esineistöä museolle on kerätty koko kunnan alueelta. Luetteloituja esineitä oli vuoden 2001 lopussa 3.311, ja uusia esinelahjoituksia otetaan vastaan.

Osa museoesineistä on Töysän kirkon vieressä sijaitsevassa lainaviljamakasiinissa. Manttaalikunta lahjoitti makasiinin Töysä-Seuralle virallisesti v.1982. Makasiinin esineistö liittyy lähinnä maanviljelykseen ja langan käsittelyyn.

Sekä Sepänniemen että makasiinin rakennukset ja esineistön omistaa Töysä-Seura ry. Seura on virallinen kotiseutuyhdistys ja se perustettiin 19.9.1952.

Museo on aikaisemmin ajateltu pystyttää mm. nykyisen seurakuntatalon paikalle. Sepänniemi on silti osoittautunut sopivimmaksi paikaksi museolle.